Cercetare de Piață

Cercetare Calitativă

 • Cercetarea calitativă se referă la înțelegerea comportamentului publicului țintă - cum gândește și de ce gândește astfel. Este metoda prin care ajungi să cunoști preferințele publicului țintă, astfel încât poți înțelege motivațiile și sentimentele din spatele deciziilor.
 • Cercetarea calitativă are ca obiectiv colectarea de date prin profunzimea răspunsurilor primite de la respondenți, astfel încât poți înțelege mai bine atitudinile și comportamentul acestora. Un interviu mai amănunţit, cu mai multe întrebări, de o mai mare subtilitate poate oferi o analiză concretă a pieței de consum și a comportamentului consumatorului.
 • Interviurile în profunzime și cele focus-grup reprezintă cea mai bună modalitate de a obține un astfel de feedback aprofundat. Prin metoda focus-grup, se lucrează cu mici grupuri din piața țintă, de obicei cu 4 până la 8 persoane.
 • Cercetarea calitativă poate fi valoroasă atunci când vrei să lansezi produse noi sau vrei să implementezi noi inițiative de marketing și dorești să testezi reacțiile publicului țintă și astfel să-ți perfecționezi abordarea.

Interviuri în profunzime

Interviurile în profunzime reprezintă acele întâlniri individuale în care operatorul de interviu folosește un sondaj sau chestionar cu întrebări care să ghideze discuția. Obiectivul acestei metode este de a explora și de a descoperi emoții adânci, motivații și atitudini ale publicului țintă vizat. Majoritatea tehnicilor utilizate în desfășurarea interviurilor în profunzime au fost împrumutate din domeniul psihanalizei. Interviul în profunzime este, de obicei, de succes numai atunci când este realizat de un operator de interviu bine instruit și cu înaltă calificare.

Interviuri focus-grup

Interviurile focus-grup reprezintă un instrument de cercetare a sondajelor care poate fi utilizat în plus față de abordarea interviului personal sau în locul acestuia. Caracteristica centrală a acestei metode de a obține informații de la grupuri restrânse de persoane este că operatorul de interviu se străduiește să mențină discuția axată pe principala preocupare a subiectului. În acest fel, operatorul încurajează grupul să genereze informațiile necesare, stimulând discuțiile prin declarații motivante.

Studiu de caz

Studiul de caz se referă la un studiu aprofundat, detaliat al unui individ sau al unui grup mic de indivizi. Astfel de studii sunt de obicei calitative în natură, rezultând o descriere narativă a comportamentului sau a experienței. Într-un studiu de caz, accentul este pus pe explorarea și descrierea unui fenomen. Principalele caracteristici ale studiului de caz sunt că acesta este concentrat pe niște subiecte restrânse, oferă un nivel înalt de detaliu și este capabil să combine atât date obiective cât și subiective pentru a obține o înțelegere aprofundată. Cercetarea cantitativă adresează de obicei întrebări despre cine, ce, unde, cât de mult și cât de multe. Studiul de caz, pe de altă parte, este folosit pentru a răspunde la întrebări despre cum sau de ce. Studiul de caz este utilizat în mod obișnuit pentru a colecta date detaliate într-un cadru natural în care cercetătorul are control puțin sau deloc asupra evenimentelor și există un context de viață reală. De multe ori, scopul unui studiu de caz este furnizarea de informații care ajută la formarea unei ipoteze pentru cercetări viitoare.

Cercetare Cantitativă

 • Cercetarea cantitativă se aplică într-un mod structurat, colectând informații și opinii de la publicul țintă vizat, astfel încât compania interesată să obțină fapte și statistici care te vor ajuta în dezvoltarea afacerii.
 • Pentru a obține rezultate fiabile, este important ca operatorii de interviu să chestioneze publicul țintă într-un număr cât mai mare.
 • Tehnicile de cercetare cantitativă, inclusiv sondajele și chestionarele pentru consumatori, pot ajuta firmele mici să-și îmbunătățească produsele și serviciile, permițându-le să ia decizii în cunoștință de cauză pe baza datelor colectate.

Ce poate oferi cercetarea cantitativă?

Cercetarea cantitativă de piață poate răspunde la multe întrebări de afaceri critice, printre care:

 • Există o piață pentru produsele și serviciile tale? / Ce conștientizare există despre produsul sau serviciul afacerii tale?
 • Câți oameni sunt interesați să cumpere produsul sau serviciul afacerii tale?
 • Ce tip de oameni sunt cei mai buni clienți? / Care sunt obiceiurile lor de cumpărare?
 • Cum se schimbă nevoile publicului țintă?

Interviuri personale (CAPI)

Interviurile personale reprezintă unul dintre cele mai utilizate tipuri de interviuri, în care întrebările sunt adresate în persoană respondentului. Pentru această metodă, operatorul de interviu va avea la dispoziție un sondaj online pentru a înregistra răspunsurile. Operatorul de interviu își poate personaliza sondajul în așa fel încât să-și noteze comentariile sau punctele de vedere care ies în evidență în timpul interviului.

Avantaje:

 • Rata de răspuns ridicată.
 • Atunci când operatorul de interviu și respondentul sunt față-în-față, se pot reformula întrebările în cazul în care acestea nu sunt înțelese.
 • Pot fi obținute răspunsuri mai complete și mai detaliate.
 • Operatorul de interviu are ocazia să detecteze și să analizeze limbajul corpului respondentului în timpul interviului.

Interviuri telefonice (CATI)

Interviurile telefonice sunt utilizate pe scară largă și sunt ușor de combinat cu sondajele online pentru a efectua procesul de cercetare de piață cât mai eficient și eficace.
Interviurile telefonice oferă o anumită flexibilitate operațională. Este posibil, de exemplu, ca operatorii de interviu să pună întrebări mai complexe într-o convorbire telefonică. Operatorii de interviu pot explora sau ignora întrebări care se dovedesc a fi irelevante în cazul unui anumit respondent și să schimbe secvența de întrebări ca răspuns la fluxul discuțiilor.

Avantaje:

 • Pentru a găsi persoanele intervievate, este suficient să dispunem de numerele lor de telefon.
 • Informațiile sunt colectate rapid.
 • A avea contact personal poate clarifica nelămuririle sau poate oferi mai multe detalii despre întrebări.

Interviuri pe e-mail (CAWI)

Cercetarea online se dezvoltă din ce în ce mai mult, deoarece consumatorii migrează într-o lume mai virtuală și cea mai inteligență soluție este ca fiecare cercetător să se adapteze la această schimbare.
Din ce în ce mai mulți consumatori se îndreaptă către cumpărăturile online, motiv pentru care aceștia reprezintă o nișă ideală pentru realizarea unui interviu care va genera informații utile privind dezvoltarea afacerii.

Avantaje:

 • Viteză în obținerea datelor.
 • Respondenții răspund în funcție de timpul lor, în momentul și locul în care doresc.
 • Sondajele online pot fi fuzionate cu alte metode de cercetare sau pot împrumuta părți din modele de interviu anterioare.

Sondaj de evaluare a satisfacției clienților

“Satisfacția clientului” reprezintă un aspect crucial pentru afacerea ta, pe care trebuie să-l evaluezi în mod continuu dacă dorești să supraviețuiești și să te dezvolți la potențialul tău maxim.
Sondajul de evaluare a satisfacției clienților este un instrument valoros care ajută întreprinderile să descopere nivelul de satisfacție al clienților cu produsele sau serviciile companiei.

Ce afli?

 • cei mai fericiți clienți pe care îi poți transforma în ambasadori;
 • clienții nefericiți și situațiile care duc la nemulțumirea lor;
 • nivelul general de satisfacție cu compania ta;

Obiectivul acestor sondaje este de a-ți oferi un feedback reactiv de la consumatorii companiei, pe care îl poți aplica pentru a îmbunătăți experiența clienților cu produsele și serviciile afacerii tale.

Mystery Shopping

Mystery shopping este o tehnică de cercetare a pieței care măsoară și monitorizează, dacă este necesar, interacțiunile dintre un client și o companie sau organizație în timpul unui scenariu predefinit.
Mystery shopping se bazează pe observare directă și se poate realiza atât pe scară largă, cât și pe scară mică, în numeroase sectoare, inclusiv, dar fără a se limita la bănci, restaurante, puncte de vânzare, administrația centrală și locală și sectorul auto.
Deseori, procesul implică un operator (clientul misterios) care merge incognito și analizează activitățile personalului, mediul magazinului sau a biroului, ospitalitatea și cunoștințele angajaților. În unele cazuri, operatorul poate lua în considerare, de asemenea, lucruri precum numărul de persoane aflate la o coadă, numărul de mese ocupate, produsele care se află pe un raft.

Cercetare Concurențială

Cercetarea concurențială sau analiza competitivă este un domeniu de cercetare strategică care se specializează în colectarea și revizuirea informațiilor despre companiile rivale. Este o tactică esențială pentru a afla ce fac competitorii afacerii tale și ce fel de riscuri prezintă pentru bunăstarea financiară a companiei.
Cum se desfășoară cercetarea concurențială:

 • Identificăm primii zece competitori.
 • Analizăm și comparăm conținutul competitorilor.
 • Analizăm structura lor SEO.
 • Analizăm integrarea acestora în social media.
 • Identificăm domeniile care trebuie îmbunătățite.

Efectuarea unei cercetări concurențiale ar trebui să fie un proces predominant în strategia de marketing, în care să continui să aprofundezi înțelegerea punctelor forte și slabe ale competitorilor afacerii tale.

Există o serie de beneficii de afaceri pe care le poți obține prin înțelegerea peisajului competitiv, în special, dacă urmărești în mod activ produsele, prețurile, personalul, cercetarea, dezvoltarea și alte aspecte ale concurenței. Următoarele sunt avantajele potențiale ale afacerii tale în urma unei analize competitive:

 • înțelegerea pieței;
 • o abordare mai eficientă a publicului țintă;
 • prognozarea potențialului în piață;
 • informații despre climatul economic și cum acesta influențează piața;
 • analiza ofertelor furnizate de către competitorii;
 • analiza prețurilor oferite de către competitori;
 • determinarea ofertelor pe piețele auxiliare;
 • găsirea de noi clienți.

Promisiunea este că, prin colectarea de cercetări competitive în timp și într-un mod sistematic, vei putea urmări tendințele și scenariile din piața în care activezi și vei putea acționa în cauză.

Întrebări & Răspunsuri

Fie că îl numești Cercetare de Marketing, Cercetare de Piață sau Market Research, un Studiu de Piață este un subdomeniu al Marketingului care se ocupă de cunoașterea și prospectarea pieței.


Principalele mijloace utilizate în Cercetarea de Piață sunt colectarea, centralizarea, analizarea și interpretarea datelor din piață referitoare la clienți, competitori, dimensiunile pieței, produse și servicii.


Cu alte cuvinte, prin cercetare ne uităm atent la ce se întâmplă pe piață: care sunt nevoile consumatorilor, cum arată competitorii, ce oportunități și ce tendințe sunt

Informațiile obținute într-un studiu de piata oferă organizației feedback si insight-uri prețiose privind aspectele importante pentru clienții săi.

Un studiu de piata surprinde urmatoarele:

Informatii vitale despre piata si business-ul tau

Dorintele consumatorilor finali

Optimizarea marketingului

Optimizarea lantului de aprovizionare

Eficienta canalelor de promovare

Reputatia

Satisfactia clientiilor

Tematica Legislativa

Politica de preturi

Competitia

Oportunitati noi

Există două căi generale de a obține feedback-ul clienților:

Metode directe:

 • Obținerea feedback-ului clienților cu ajutorul unor agenții de cercetare;
 • Direct marketing, call center intern, departamentul de relații cu clienții;
 • Întâlniri și discuții față în față;
 • Scrisori de apreciere sau plângere;
 • Feedback prin chestionare online sau față în față.
 • Mystery shopper

Metode indirecte:

Plângeri ale clienților

Programele de loializare

● Atunci când vrei să estimezi potențialul pieței pentru un nou produs 
● Atunci când vrei să afli reacțiile consumatorilor vis-a-vis de un produs sau serviciu 
● Pentru a afla condițiile și trendurile generale ale pieței
● Pentru a afla motivele pentru care un produs existent nu se vinde
● Pentru a găsi metode mai bune de distribuție a produselor și serviciilor către consumatori
● Pentru a cunoaște tipurile de consumatori care cumpără un anumit produs, motivele pentru care cumpără și sugestiile lor pentru a îmbunătăți acel produs
● Pentru a evalua punctele forte și punctele slabe ale competitorilor
● Pentru a estima cota de piață a companiei

● Pentru a estima volumele de vânzări.
● Pentru a evalua reacția consumatorilor la ambalajele produselor companiei și pentru a le face cât mai atractive posibil.
● Pentru segmentarea pieței, în sensul divizării populației cu motivații similare, în funcție de criterii predefinite (psihografice, demografice, geografice sau în funcție de utilizarea produsului).

Suntem o companie inovativa ce foloseste personal calificat si tehnologia in avantajul fiecarui client. Alte benefici constau în primul rând în experiența pe care aceasta o are în obținerea informațiilor.

Consultanții cu care vei lucra au experiența unor numeroase astfel de studii, ceea ce înseamnă că vor face lucruri la care tu poate nu te vei gândi, într-o manieră sistematică.

intrebari-raspunsuri